A collection of ripe strawberries neatly arranged in plastic containers. A handwritten sign, in a language resembling Polish, indicates pricing or product information.
A collection of ripe strawberries neatly arranged in plastic containers. A handwritten sign, in a language resembling Polish, indicates pricing or product information.

Fylkesoversikt

Finn ut hvor du kan kjøpe norske jordbær på sommeren.

Her en liste over plantasjer/ plukke steder i Norge, hvor du kan plukke jordbær.

Sesongen for selvplukk av jordbær starter vanligvis rundt Juni og slutter i August. Disse datoene kan variere fra år til år, avhengig av værforholdene.

Se mer om jordbær på:

https://www.bama.no/ravarer/bar/jordbar/

Gå inn på : https://selvplukk.com/plantasjer/jordbaer/


De søte små bærene inneholder mer vitamin C enn appelsin og er i tillegg kilde til B-vitaminet folat. Både vitamin C og folat er viktig for at immunforsvaret skal fungere best mulig. Vitamin C hjelper i tillegg kroppen å ta opp jern fra vegetabilske matvarer.

Jordbær er naturens eget sunne godteri. Nyt dem med god samvittighet – og spis gjerne enda mer! Her er noen gode grunner for hvorfor du bør spise jordbær til flere av dagens måltider og med god samvittighet kan nyte dem som snacks.

Rik på vitaminer som er viktig for immunforsvaret

De søte små bærene inneholder mer vitamin C enn appelsin og er i tillegg kilde til B-vitaminet folat. Både vitamin C og folat er viktig for at immunforsvaret skal fungere best mulig. Vitamin C hjelper i tillegg kroppen å ta opp jern fra vegetabilske matvarer. Det er derfor gode grunner til å toppe havregrøten eller frokostblandingen med friske jordbær, da vil jernet fra kornet tas lettere opp i kroppen.

I tillegg inneholder jordbær lite kalorier og gir godt med fiber. Sistnevnte gjør at du holder deg god og mett, gjør godt for fordøyelsen og fungerer som næring til nyttige tarmbakterier som er assosiert med et velfungerende immunforsvar. Det er med andre ord gode grunner til å nyte sommerens friske bær med god samvittighet!

God i desserter – men også til hverdagsmaten!

Norske jordbær med fløte og sukker er utvilsomt en sommerfavoritt hos mange, og de søte små passer også ypperlig i desserter. Den norske sesongen er til for å nytes – og du kan med fordel spise jordbær til enda flere av sommerens måltider, både til frokost, lunsj og middag! Hva med en sommersalat med jordbær og cherrytomater til grillmaten? Jordbær er også veldig godt i salater med litt ost, som for eksempel i en enkel salat med fetaost, ruccula, blasamicoeddik og pinjekjerner. Jordbær som må spises opp fort er perfekt i en smoothiebowl til frokost eller lunsj, eller i en sunn yoghurtis – som like godt kan nytes på en helt vanlig tirsdag som til helgekosen.

Et variert og høyt inntak er godt for helsen

Vi vet at det er sammenheng mellom inntak av frukt, bær og grønnsaker og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og flere kreftformer. Det er først og fremst et variert inntak av både frukt, bær og grønnsaker som er gunstig for helsen vår. Spis frukt, bær og grønnsaker med forskjellige farger og inkluder de søte norske jordbærene i kostholdet ditt mens de er i sesong. Et godt tips er å fylle halve tallerken med frukt, bær og grønnsaker til hvert måltid.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Bright red strawberries are tightly grouped and hanging from a wooden structure. The strawberries are glistening, suggesting they are fresh and potentially wet. Several bundles are suspended in a row, creating a vibrant and enticing display.
Bright red strawberries are tightly grouped and hanging from a wooden structure. The strawberries are glistening, suggesting they are fresh and potentially wet. Several bundles are suspended in a row, creating a vibrant and enticing display.
A woman with long blonde hair and a green floral dress is smiling while holding a strawberry near her mouth. She stands in a strawberry field with rows of plants behind her, and she is holding a container filled with strawberries.
A woman with long blonde hair and a green floral dress is smiling while holding a strawberry near her mouth. She stands in a strawberry field with rows of plants behind her, and she is holding a container filled with strawberries.

Fylkesoversikt

Finn ut hvor du kan kjøpe ferske jordbær på arenaer i Norge. Opplev den søte smaken av sommer!

Steder

Norge, ulike arenaer

Kontakt oss for plass på fylkesoversikten.

Åpningstider

10:00 - 1400, mandag - fredag

Mer om jordbær:

Jordbær (Fragaria) er en planteslekt som består av flerårige urter som forekommer i områder med temperert klima, både på den nordlige og den sørlige halvkule.

Ville markjordbær har vært kjent siden romertiden, men kommersiell dyrkning begynte først på 1800-tallet. Det var krysninger mellom europeiske og amerikanske (både sør- og nordamerikanske) jordbærplanter som førte fram til den moderne jordbærplanten. Dette ble så videreutviklet til tusenvis av varianter og tilpasset til ulike klima og smaksegenskaper. Særlig fart i dette arbeidet ble det imidlertid ikke før på 1900-tallet.

Jordbærplanten har trefingrede blad, hvite blomster (naturlig i mai–juni i Norge) og såkalte falske frukter, dannet av den oppsvulmede, kjøttfulle blomsterbunnen og som på utsiden bærer bittesmå jordbærfrø som botanisk sett er nøtter. Planten blir ca. 20 cm høy.

Jordbærfrukten brukes i flere sammenhenger, blant annet til å lage syltetøy og saft. Mest populær er den allikevel trolig som dessertfrukt, kanskje servert sammen med enten fløte, melk, vaniljesaus/krem, rømme eller en type iskrem.

(Kilde: no.wikipedia.org)